torstai 30. syyskuuta 2010

Tehtävä 2B

Musiikinkurssin opettaja voi kopioida harjoittelemista varten oppilaille nuottivihosta aukeaman, jossa on kolme juhlassa esitettävää kappaletta, koska opetusministeriö on hankkinut luvan opetusmateriaalin kopiointiin. Kappaleiden soittamisen ja laulamisen harjoittelu kuuluu kurssin opetussuunnitelmaan, joten materiaalin kopiointi liittyy kiinteästi opetukseen. Vaikka joulujuhlaesitykseen osallistuminen ei kuulu kurssiin, useimmat osallistuvat juhlaan.
Jokaiselle oppilaalle ei siis tarvinnut hankkia omaa nuottikirjaa harjoittelua. Myöskään musiikin esittämiseen koulun juhlissa ei tarvitse erikseen hankkia lupaa, koska esitys on koulun musiikinopettajan ja opiskelijoiden tekemä.  Jos musiikki olisi esitetty levyltä tai kasetilta, lupa  julkiseen tilaisuuteen ja julkiseen esittämiseen olisi pitänyt hankkia.   
Teosto on suomalaisten säveltäjien ja musiikintekijöiden edunvalvontajärjestö, joka myöntää lupia mm. musiikin julkiseen esittämiseen. Lähde www.teosto.fi
 Gramex on esittävien taiteilijoiden ja äänitteiden tuottajien tekijänoikeusjärjestö.  Lähde www.gramex.fi.  Toiminta-alue kattaa siis myös äänitteet.

2 kommenttia:

  1. Tarkentaisitko tätä osaa vielä: "Myöskään musiikin esittämiseen koulun juhlissa ei tarvitse erikseen hankkia lupaa, koska esitys on koulun musiikinopettajan ja opiskelijoiden tekemä." Soveltuuko tämä myös silloin kun oppilaat laulavat ja soittavat jonkun muun säveltämää ja sanoittamaa kappaletta?

    Terveisin
    Joni Hatanmaa, IPr University Center

    VastaaPoista
  2. Hei Agneta! En muista tarkkaan millainen tämä tehtävä oli, mutta vastaukseesi liittyen tuli mieleeni yksi kysymys:

    eikö nuottivihkosta voi sopimuslisenssin perusteella kopioida maksimissaan 10 sivua yhden lukuvuoden aikana? Tosin nuottivihkon sivumäärästä kopioitava osuus saa olla enintään puolet.

    VastaaPoista